Alles wat je moet weten over het rebasen van een prothese

Heb je last van een prothese die niet goed meer past? Overweeg dan een rebasing-procedure. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het rebasen van een prothese, van de procedure tot de voordelen.

Wat is rebasing precies?

Rebasing is een tandheelkundige procedure waarbij de pasvorm van een prothese wordt verbeterd door de basis ervan aan te passen. Dit gebeurt meestal wanneer de kaakstructuur verandert, wat kan leiden tot een loszittende prothese. Door het toevoegen van een nieuwe laag materiaal aan de basis van de prothese, wordt de pasvorm hersteld en voelt deze weer comfortabel aan.

Hoe werkt het rebasen van een prothese?

Het rebasen van een prothese begint met het nemen van een afdruk van de kaak met behulp van afdrukmateriaal. Vervolgens wordt de prothese tijdelijk verwijderd, waarna de tandtechnicus in het laboratorium de basis van de prothese aanpast. Dit proces kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de complexiteit van de aanpassingen.

Wanneer is rebasing nodig?

Rebasing is nodig wanneer een prothese niet meer goed past, wat kan leiden tot ongemakken zoals pijn of irritatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder veranderingen in de kaakstructuur als gevolg van botverlies of tandvleesproblemen. Ook kan slijtage van het prothesemateriaal na verloop van tijd leiden tot een verminderde pasvorm.

Voordelen van rebasing

  • Verbeterde pasvorm: Rebasing zorgt ervoor dat de prothese weer goed aansluit op de kaak, wat het draagcomfort verhoogt.
  • Verlengt levensduur: Door tijdig rebasing uit te voeren, kan de levensduur van de prothese worden verlengd, waardoor de noodzaak voor volledige vervanging wordt uitgesteld.
  • Kostenbesparend: In veel gevallen wordt rebasing vergoed door de zorgverzekering, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor protheseproblemen.

Conclusie

Rebasing is een waardevolle tandheelkundige procedure die kan helpen om de pasvorm en functionaliteit van een prothese te verbeteren. Als je last hebt van een loszittende prothese, overweeg dan om een afspraak te maken met een tandprotheticus voor een evaluatie en advies over rebasing.

AFSPRAAKFORMULIER

Na het verzenden van dit formulier nemen we op werkdagen binnen 24 uur telefonisch contact met u op om een gewenste datum en tijd af te stemmen en de afspraak te bevestigen.

Spoed? Dan kunt u het beste even bellen met: 0592 – 268 989. We staan u gedurende onze openingstijden direct te woord.

Volg ons op Facebook en Instagram!