Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit.

Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door o.a. nicotine, thee of wijn. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en een speciaal reinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen als vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

Ja, ook met een kunstgebit moet u periodiek langskomen voor controle.

Ook al heeft u geen tanden en/of kiezen, uw mond, tandvlees en kaken moeten periodiek gecontroleerd worden.

Het nieuwe kunstgebit kan uw spraak enige tijd moeilijker maken. Vooral harde klanken zoals de s of t kunnen in het begin problemen geven.

Dat gaat na enkele dagen vaak al veel beter. Ook moet u vaak met eten wennen doordat uw mond simpelweg iets voller is geworden.

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een soort kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingprothese. Lees meer over implantaatprotheses.

Vaak gaat een kunstgebit kapot omdat het al niet meer perfect paste. Door het slinken van de kaak gaat een kunstgebit langzaamaan loszitten.

Dit kan leiden tot scheurtjes of breuken waardoor een kunstgebit reparatie onvermijdelijk is. Daarom adviseren wij u om uw kunstgebit ieder jaar te laten controleren, hiervoor bieden wij een gratis prothesecontrole. Als de prothese niet meer goed past voeren wij een rebasing voor u uit. Ook deze wordt vaak vergoed door uw zorgverzekeraar.